Suurepärane Camemberti juust lehttaignas
winewriter.files.wordpress.com

 

Meis kõigis on peidus väike juustuarmastaja. Olgu see siis viil hiirtejuustu hommikul võileiva peal või assortii erinevatest juustudest hea veini kõrval. 

Üllata end ja oma sõpru Camemberti juustust valmistatud magustoiduga, mis rabab lihtsalt jalust.  

 

Vaja läheb :

 2 Camemberti juustu

lehttaigent

1 pudel õli (frittimiseks)

viigimarjamoosi

kaunistamiseks melissi

 

Valmistamine:

Rulli lehttaigen jahusele pinnale laiali. Lõika ringikujulise vormiga taignast välja ringid. 4 suuremat ja 4 väiksemat. Poolita juust ( saad 4 tk). Aseta juustutükk väiksemale taignaringile ja kata suurema taignaringiga ning paki kokku kasutades kahvlit. Lase natuke aega seista ja paisuda. 

Samal ajal vala õli potti ning kuumuta 180 kraadini. Kui õli on piisavalt kuum, aseta ettevaatlikult juustukoogikesed õlisse ning küpseta umbes 5 minutit, kuni taigen on kuldpruun. Küpseta koogikesi ükshaaval!

Serveeri koos viigimarjamoosiga (supilusikatäis moosi koogikese peale) ning kaunista melissilehega.

 

*Kui viigimarjamoosi pole, kasuta vaarika toormoosi. Samuti sobib ka tikrikeedis.

*Taigent saad lõigata väga edukalt ka taldriku või kausiga.

 

 

Huvitavaid fakte Camemberti kohta:

* Valgehallitusjuust Camembert pärineb aastast 1791

* On Prantsusma üks tuntumaid juuste

* Küpsemisaeg on 3 nädalat

*Mida värskem Camembert, seda kõvem, vananedes muutub juust pehmeks ja voolavaks.

*Pakitakse paberisse ja puukarpi, tänu sellele sündis tänapäevane valge Camembert. Varem oli selle juustu värv sinakashall ning pruunide laikudega.

*Hakkas levima Teise maailmasõja ajal, kui sai üheks osaks prantsuse sõdurite igapäevatoidust.

 

Head isu! 

 

 

Mirjam Simmer

 

köögikunsti toimetaja